Bouw je een woning met meerdere bouwlagen? Dan heb je een trap nodig. En die bestaat in verschillende materialen. Je hebt onder andere de keuze uit een betonnen, houten of metalen trapstructuur. In sommige gevallen worden zelfs verschillende materialen gecombineerd. Wij geven je in dit artikel alvast de voor- en nadelen van een houten trap mee.

De allereerste trappen waren vervaardigd uit hout. En vandaag is het materiaal nog altijd erg gegeerd. Logisch. Een houten trap biedt heel wat voordelen. Bovendien zijn er ontzettend veel mogelijkheden op vlak van houtsoorten, afwerking en stijlen.

Voordelen

 • Een houten trap is niet voor niets erg populair. Er bestaan heel wat verschillende houtsoorten waardoor je erg veel keuze hebt. Van grenen en eik tot beuk en hardhout.
 • De natuurlijke uitstraling is een groot pluspunt. Bovendien voelt hout erg warm aan.
 • Mat? Satijnglans? Of liever hoogglans? Alle afwerkingen zijn mogelijk. Desgewenst zelfs gelakt in een kleur naar keuze.
 • Een houten trap is erg gebruiksvriendelijk. Wekelijks stofzuigen en afnemen met een goed uitgewrongen vochtige doek volstaat.
 • Je hebt houten trappen voor elk budget. In de meeste gevallen is een houten trap goedkoper dan een trap uit staal, inox of glas.
 • Klassiek, eigentijds of hypermodern? Recht, wentelend, zwevend of met een bordes? Met hout is alles mogelijk.
 • Eventuele beschadigingen zijn gemakkelijk weg te werken of te herstellen.
 • Een oude houten trap is eenvoudig te renoveren.
 • Hout is erg mooi in combinatie met beton of metaal.

Nadelen

 • Een houten trap vereist meer onderhoud dan een stalen of betonnen trap. Jaarlijks licht opschuren en vervolgens voeden door middel van olie of vernis hoort er nu eenmaal bij.
 • Hout werkt en kraakt na verloop van tijd.
 • In tegenstelling tot een betonnen trap staat een houten trap pas veel later in de bouwfase. Dat betekent dat je tijdens de werken een ladder nodig hebt.
 • Goedkoop hout kan snel loopsporen geven.

 

Conclusie

Een houten trap is een prima keuze. Het is een duurzame materiaalsoort met ontzettend veel mogelijkheden. Bovendien past een houten trap in elk interieur. Het grootste nadeel is het onderhoud … maar wie echt graag hout ziet, heeft dat er ongetwijfeld wel voor over.

Auteur: EM


 

Houten Trap

In onze showroom hebben wij verschillende trapconstructies staan, zodat u goed kunt zien hoe de trap eruit komt te zien in uw woning.
Denkt u hierbij aan strak design, hout gecombineerd met een glazen of metalen leuning, of eerder een volledige houten trap voor een landelijke of klassieke stijl, alle mogelijkheden zijn in onze showroom te bezichtigen. Breng ons een bezoek, je kan alle trappen uittesten alsof het de uwe zou zijn.

Ramen en deuren

Ramen en deuren laten vervangen? Dan zit je goed bij Geco. We hebben jarenlange ervaring en we staan steeds garant voor een perfect esthetische afwerking. Bij het plaatsen van nieuwe houten ramen en deuren hechten we veel waarde aan het behouden van de authentieke stijl van uw woning. Meer weten over deuren en ramen? Om u optimaal te kunnen helpen is het uiterst aangeraden om op voorhand een afspraak te maken met onze vertegenwoordigers. Zo kunnen we ongestoord de tijd nemen om al uw vragen te beantwoorden en u correct te adviseren Contacteer ons vrijblijvend via onze contactpagina hier op de website. Bekijk hier onze ramen en deuren.